Наемът ни гълта 30% от заплатата. Млад човек, започващ трудовата си

...
Наемът ни гълта 30% от заплатата. Млад човек, започващ трудовата си
Коментари Харесай

Наемът ни гълта 30% от заплатата

Наемът ни гълта 30% от заплатата. Млад човек, започващ трудовата си кариера, да заплаща 30% от заплатата,

която получава, за наем на жилище – гарсониера или едностаен.

Това предлага Росица Стелиянова, която е шеф Програми и планове към АИКБ и някогашен зам.-министър на труда.

Повод за това стана настояването на Европейската комисия страната да обезпечи евтини жилища за младите, като част от ограниченията за решение на демографския проблем.
Тя уточни данни от изследване на Европейска комисия, което демонстрира, че близо 1/3 от младежите
показват като главен проблем за устойчива претовареност или причина да се реалокират някъде другаде неналичието на достъп до жилище.

Близо 50% от младите живеят при родителите си. Този проблем ги попречва да основат семейство и да се отделят от вкъщи си, а това директно се отразява върху пазара на труда.

Тя разяснява, че при използването на мярката би трябвало да има критерии за хората, които желаят да се възползват от тази опция. Първата е да са на първо работно място. „ Трябва да има критерии. Например да е под междинното заплащане за страната или района. Може да се реши най-после да е на минималната “, разяснява тя и добави, че е извънредно значимо по този начин да се създадат нещата, че да не се позволява опция за злоупотреби.

Според нея общините също могат да заделят жилища за младежи. „ Подходящо е да се постави таван на лихвите по ипотечните заеми “, счита Стелиянова, защото наемите са на свободния пазар и младите мъчно могат да си ги разрешат.

Директорът разяснява, че продължава приключването на мозъци от България, най-много на младежи. По изследване на АИКБ 68% от работодателите срещат проблеми при намирането на работна ръка. Другият проблем е, че през последните 10 години над 840 000 българи са емигрирали, умряли, имаме негативен приръст на раждаемостта, уточни тя. “Очакваме през 2050 година делът на хората в пенсионна възраст да бъде фрапантно повишен. Заради смъртността и пенсионирането на популацията всяка година се оголват към 50 000 работни места ”, сподели Стелиянова. Тя посочи, че сега безработицата в страната е 4.6%, а записаните безработни в бюрата по труда са 143 000.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР